Legislația muncii a fost un subiect discutat vineri de sindicate cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI). „Ca de obicei, aceștia ne trimit să discutăm cu Guvernul pe acest subiect pentru că, spun ei, este o problemă care ține strict de Executiv”, a declarat, vineri seară, la finalul întâlnirii dintre sindicate și Misiunea FMI, Ion Pisc, prim-vicepreședintele Blocului Național Sindical.
„Am avut surpriza să avem o întâlnire în care am abordat toate subiectele pe care le-am discutat cu Guvernul, în prezența primului ministru, cu două săptămâni în urmă. Printre prioritățile care sunt cerute Guvernului se află urgentarea privatizărilor în unitățile cu capital de stat. Noi am abordat patru subiecte: politici de ocupare, salariul minim, respectiv legislația muncii, și reformele în sistemul de sănătate. Nu s-a discutat despre o majorare a cotei unice, despre majorarea TVA sau despre o creștere a salariului. Am discutat, în speță, despre legislația muncii, legislație care trebuie să corespundă cerințelor Organizației Internațională a Muncii. Ca de obicei, Guvernul ne trimite la Fond și Comisia Europeană, iar Comisia Europeană, Fondul și Banca Mondială spun că sunt problemele strict legate de poziția Guvernului în discuțiile cu partenerii sociali”, a afirmat Pisc.
Reprezentantul BNS a adăugat că, în acest ritm, politicile de ocupare a locurilor de muncă vor reprezenta o problemă și, deci, înmulțirea numărului de șomeri. „E un semnal vizavi de pierderea locurilor de muncă. Politicile de ocupare vor fi o problemă pentru viitor în ceea ce privește înmulțirea numărului de șomeri, mai ales în rândul tinerilor. Nu suntem împotriva privatizărilor, dar e foarte adevărat că ele trebuie făcute într-un mod corespunzător. Ceea ce ne neliniștește în continuare e că nu găsim voință din partea Guvernului să punem într-o normalitate legislația muncii, pentru