Angajatorii români plătesc la timp taxele şi impozitele, însă nu primesc nimic la schimb de la stat, sistem care dă dovadă, cel mai adesea, de „incompetenţă profesională“, spune Brânduşa Fecioru, directorul de HR al TotalSoft, unul dintre cei mai mari furnizori locali de software.
„În compania noastră cea mai mare parte a bugetului de cheltuieli se duce pe cheltuielile cu personalul, se duc pe taxe către stat. Eu cred că angajatorii îşi fac treaba, livrează banii la timp pe care statul îi stabileşte, dar statul la rândul lui ce dă în schimb? Noi am plătit aceste taxe, am plătit să avem IT-işti mai buni. Şcoala românească de IT poate fi dezvoltată mai mult. Există o strategie în educaţie în acest domeniu? Nu am văzut-o. Pentru ce plătim noi taxe?“, a spus ea la ZF Live.
În industria de IT, „actorul“ care va suporta o eventuală majorare a cotei unice de impozitare de la 16% la 22% (scenariu discutat în cadrul alianţei USL săptămâna trecută, care ar trebui să aducă mai multe venituri la bugetul de stat – n.red.) este angajatorul, pentru că în acest domeniu angajaţii sunt prea valoroşi pentru a fi împovăraţi cu taxe suplimentare. „Situaţia (ipoteza majorării cotei unice – n.red.) trebuie judecată de la industrie la industrie. Sunt industrii, precum cea de IT, în care nu prea îţi permiţi să umbli la salariile angajaţilor. Eu discut această problemă în contextul mai larg al pieţei muncii, în care nu-ţi permiţi să pierzi nişte angajaţi valoroşi“. Prin urmare, angajatorii au două variante – fie majorează salariul brut, astfel încât salariul net să nu fie afectat, fie va lăsa noua povară fiscală pe umerii angajatului, ceea ce înseamnă că salariul net al acestuia va fi redus cu procentul pe ca va trebui să îl dea în plus statului Continuarea pe ZFCorporate
Angajatorii români plătesc la timp