Având în vedere popularitatea acestei sărbători, care devine din ce în ce mai în vogă la nivel mondial, nu este de mirare că pe lângă dulciuri, decoraţii, costume şi măşti, există şi melodii care sunt difuzate mai ales în această perioadă.
Halloween-ul are la origini Samhain, un vechi festival Celtic, ce era sărbătorit la sfârşitul sezonului de recoltare. Această sărbătoare a mai fost cunoscută şi sub denumirea de “Anul Nou Celtic”.
Celtii credeau că pe 31 octombrie, Halloween-ul de astăzi, dispare graniţa dintre viaţă şi moarte, iar spiritele persoanelor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ în căutarea de corpuri vii pentru a le posedă în anul următor.
Pentru a se proteja de pericolul nevăzut, în noaptea de 31 octombrie, sătenii stingeau focurile din case, se costumau şi purtau măşti tocmai pentru a fi şi ei asemenea spiritelor şi a nu fi posedaţi.
De Samhain, sufletele morţilor, care bântuiau străzile, trebuiau îmbunate prin daruri lăsate în pragul uşii pentru a asigura asfel abundenţa recoltelor viitoare.
În urmă cu 2.000 de ani sărbătoarea purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints Day, ce a fost creată pentru creştinarea păgânilor şi care, în 1 noiembrie, celebra toţi sfinţii Bisericii Catolice.
Reprezentative pentru Halloween sunt portocaliul şi negrul, prima culoare simbolizând toamna, fecunditatea şi belşugul, iar negru simbolizează întunericul, moartea şi forţele obscure.
Dovleacul a fost asociat cu Halloweenul încă din anul 1660. Jack-o-lantern sau dovleacul pentru Halloween era creat dintr-un dovleac obişnuit al cărui capac era tăiat. Faptul că este decupat sub formă unei fete, iar în interior are o lumânare, crează un efect înfricoşător.
Conform unui sondaj efectuat de CNN, aproape jumătate dintre americani cred în stafii, iar un sfert susţin chiar că au văzut sau au simţit preze