Într-o călduroasă zi de sfârşit de octombrie, când Festivalul Vinului este în toi, prof. univ. Dorin Popa, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor din România, a venit la Târgu-Mureş pentru a împărtăşi care sunt calităţile şi beneficiile vinului, dar şi pentru a degusta, împreună cu invitaţii şi presa, cele mai renumite vinuri autohtone şi nu numai, de la cele albe, roşii, seci, demiseci, dulci, demidulci, efervescente sau calme, uşoare sau cu arome profunde.
Vinul, aliment, cultură, terapie
Duminică, 27 octombrie, a fost ziua celor mai renumite vinuri. Cinema Arta a găzduit o degustare a acestei băuturi, prof. Dorin Popa prezentând şi cele mai interesante aspecte ale vinurilor. „Din anul 2000 am început o poveste la Târgu-Mureş şi ea rezistă în Festivalul Vinului. Cred că ar fi timpul să trecem şi la un salon pentru că sunt două opţiuni de consum a vinului: acea alternativă ca băutură alcoolică şi alternativa ca aliment, cultură şi terapie”, a precizat prof. univ. Dorin Popa.
Se spune că vinul este singurul aliment cu memorie şi că dintr-un pahar de vin putem să citim mai multe decât am crede, de la soi, an de recoltă sau locul din care provine. Fireşte, există din ce în ce mai multe creaţii şi idei ale producătorilor de vin, mai ales că de aproape şapte ani România se poate lauda cu cele mai mari vinuri. „Vinul este singurul aliment cu memorie. Dintr-un pahar de vin, fără să vedem sticla, putem să citim soiul de struguri, putem să citim anul de recoltă, locul din care vine şi tehnologia. Vinurile poartă pe etichetă şi semnătura autorilor şi sper să avem în România din ce în ce mai multe creaţii. Acum 13 ani Festivalul Vinului era dedicat într-un fel idei de a cunoaşte într-un fel vinul ca istorie, adică marii producători pe care îi ştim cu toţii. De aproape şapte ani avem vinuri mari în România. Cel mai scump vin din lume costă 140.000 d