Solvabilitatea băncilor mari din ţara noastră s-a îmbunătăţit între iunie 2012 şi iunie 2013, în timp ce situaţia băncilor mijlocii şi mici a suferit o deteriorare, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare pe 2013 publicat de Banca Naţională a României (BNR). Banca Centrală clasifică drept instituţii de credit mari pe cele care deţin o pondere a activelor în totalul activelor din sistemul bancar mai mare de 5%, în timp ce băncile mici au o pondere cuprinsă între 1% şi 5%, iar cele mici una de sub un procent.
Indicatorul de solvabilitate al băncilor mari a crescut cu 0,5 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 13,4%, la jumătatea acestui an, potrivit unei analizei BNR. În schimb, în cazul băncilor mici şi al celor mijlocii, indicatorul s-a aflat pe o tendinţă de scădere în acest interval, pe fondul rezultatelor financiare negative care au afectat volumul fondurilor proprii, situându-se totuşi, peste media sistemului bancar, de 14,67%, arată raportul.
Din punct de vedere al distribuţiei băncilor în funcţie de nivelul raportului de solvabilitate, cea mai mare grupă, cuprinzând 14 instituţii de credit, este cea care include intervalul 12% - 16%, se precizează în documentul Băncii Centrale. Cinci bănci aveau un indicator de solvabilitate cuprins între 12% şi 16%, alte cinci între 16% şi 20% şi un al treilea grup de cinci peste 30%, potrivit BNR.
"O singură bancă de talie mică (deţinând 0,12% din activele sistemului bancar) consemna un nivel al solvabilităţii sub 10% la finele lunii iunie 2013 (dar acesta era superior limitei minime reglementate de 8%), acesteia fiindu-i aplicate măsuri de supraveghere", arată studiul. Numărul instituţiilor de credit al căror indicator de solvabilitate depăşeşte 16%, catalogat drept ridicat de Banca Centrală, a coborât la 11, la jumătatea acestui an, de la 17, în perioada corespunzătoare a anului