În premieră, în România, a fost lansat un program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienţii cu boli respiratorii pentru a reduce impactul provocat de aceste deşeuri medicale asupra mediului.
Colectarea şi incinerarea inhalatoarelor folosite de astmatici sau de pacienţii cu BPOC pot reduce, în fiecare an, poluarea din ţara noastră cu peste 11.000 tone de dioxid de carbon. Această cantitate de emisii poluante este neutralizată în decursul unui an cu ajutorul oxigenului produs de o pădure de stejari de aproape 3.000 de hectare - de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău.
În fiecare inhalator cu aerosol aruncat la gunoi rămân reziduuri de gaz propulsor, care provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon. Astfel, doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii. În plus, în fiecare inhalator rămân viruşi şi microbi care contaminează solul şi pot îmbolnăvi populaţia.
Lipsa de fonduri justifică poluarea
Până în prezent, în România, inhalatoarele folosite sau expirate ale pacienţilor cu boli respiratorii nu au fost niciodată colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv din natură. Motivul? Acelaşi ca pentru majoritatea problemelor din sistemul sanitar românesc: lipsa de fonduri.
„În luna septembrie a acestui an a fost lansat primul program de colectare a inhalatoarelor folosite şi expirate din ţara noastră. Până acum nu am strâns aceste deşeuri medicale deoarece nu a existat o sponsorizare pentru colectarea, dar mai ales pentru neutralizarea inhalatoarelor, care se realizează printr-un proces de incinerare ecologică foarte costisitor. Acum, compania farmaceutică GSK şi-a asumat misiunea ecologică a neutralizării acestor inhalatoare şi sponsorizează acest program”, a explicat prof.dr. Florin Mihălţan, preşedintele