O carte în limba germană, în care erau descrise proprietăţile cânepei, a fost factorul de inspiraţie pentru un business de succes, a cărui concurenţă vine tocmai de peste Ocean.
La periferia oraşului bihorean Salonta, în zona industrială, îşi desfăşoară activitatea singura fabrică de ulei de cânepă din Europa. Afacerea a pornit în urmă cu cinci ani şi are trei acţionari.
„Ideea a pornit de la o carte în limba germană care descrie utilizările multiple ale acestei plante. Atât a seminţelor, cât şi a tulpinii. Cartea a fost citită de Dan Lăzărescu, acţionarul nostru majoritar, care a rămas cu pasiunea pentru cânepă. În 2005 am pus practic bazele fabricii de la Salonta. Am construit fabrica în 2007 prin fonduri europene, printr-un proiect Sapard, a cărei valoare s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro. Din 2008 procesăm şi vindem“, ne-a spus Oana Suciu, business development manager al companiei Canah International, cea care deţine fabrica de la Salonta.
O singură materie primă
Fabrica de la Salonta se concentrează pe o singură materie primă, şi anume cânepa. Chiar dacă majoritatea asociază această plantă cu marijuana şi cu efectele ei halucinogene, de această dată este vorba despre un altfel de cânepă.
„Noi lucrăm cu cânepa industrială, acea cânepă care are un procent de substanţă halucinantă foarte mic, sub 0,01%. Concentrarea pe o singură materie primă ne-a permis să devenim foarte specializaţi pe fiecare aspect al procesului de producţie, de la selecţia seminţelor de cânepă, depozitarea, procesarea şi până la ambalarea lor. Vindem produsele noastre vrac sau ambalate“, precizează Oana Suciu.
Produsele din ulei de cânepă sunt la mare căutare, în special peste graniţe. Deşi cererea pentru astfel de produse este foarte mare, principala problemă a investitorilor bihoreni o reprezintă lipsa materiei prime.
„Produ