Virusul poliomielitic, care a lăsat numeroşi paralizaţi pe viaţă, revine în Europa, în timp ce medicii români se plâng că au rămas fără vaccinuri pentru nou-născuţi. De data asta, sursa infectării sunt refugiaţii din Siria Sursa: SHUTTERSTOCK
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile anunţă, prin sistemul de avertizare rapidă, că au fost depistate cazuri de paralizie la copii sirieni, din cauza poliomielitei. Riscul pentru Europa de revenire a bolii este mare în condiţiile în care mulţi refugiaţi din Siria se stabilesc în ţări europene, iar acoperirea vaccinală a scăzut, inclusiv în România.
Anul trecut, până în septembrie, oficial, un număr de 11.500 de sirieni au cerut azil politic în ţări UE. Pediatrii recomandă să se investigheze serios orice paralizie suspectă care apare brusc la un copil.
Vaccinarea antipoliomielitică în Siria a scăzut de la 95% în 2002 la doar 52% în 2012, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. Dacă virusul circulă pe scară largă în Siria, este foarte probabil ca refugiaţii să îl ducă în ţările unde se mută.
Fără vaccin de 2 şi 6 luni
În acest moment, OMS a anunţat că investighează următoarele cazuri de poliomielită: cinci cazuri la copii sub un an, 13 la copii între 1 şi 2 ani şi alte patru cazuri la copii peste doi ani.
Toate astea se întâmplă în condiţiile în care în acest moment, în România, mulţi medici nu mai pot face vaccinarea de la 2 şi 6 luni, care protejează şi de poliomielită, fiindcă Ministerul Sănătaţii a întârziat o licitaţie pentru cumpărarea vaccinurilor.
Conf. dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti, spune că virusul poliomielitic poate fi găsit în mediu permanent şi există purtători sănătoşi. "Acesta este motivul pentru care vaccinările se fac şi în afara epidemiei. Virusul circul