Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că pelerinajul la moaștele sfinților reprezintă un moment de înnoire și de îmbogățire sufletească pentru toți.
“Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru toți cei care participă la el cu credință, evlavie și dragoste de Dumnezeu și de Biserică“, a afirmat întâistătătorul BOR, în cuvântul de învățătură rostit duminică la Sfânta Liturghie, săvârșită, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale.
Înaltul ierarh a explicat că, “într-un loc de pelerinaj găsim nu numai ceea ce oferă locul, adică sfânta biserică, sfintele moaște și sfintele slujbe, ci și ceea ce aduc cu ei pelerinii, fiecare în parte și toți laolaltă, și anume evlavia, râvna, răbdarea și cumințenia lor, felul lor de a fi și de a se întâlni cu Dumnezeu și cu oamenii diferiți”.
Hramul și pelerinajul de hram pot deveni astfel “un element de întărire a credinței, de împrospătare a rugăciunii de cunoaștere a altor persoane decât cele pe care le întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare dintre noi”.
“Pelerinajul este o călătorie fizică și spirituală. Călătoria fizică este o deplasare, uneori obositoare și costisitoare, dintr-un loc în altul. Călătoria spirituală este mutarea interioară a sufletului de la o stare spirituală la o alta. Dacă această mutare sau călătorie spirituală este un urcuș, atunci pelerinajul se transformă din oboseală în sărbătoare și din cheltuială materială într-un câștig spiritual”, a spus patriarhul.
Patriarhul Daniel a trecut în revistă viața plină de smerenie a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și a remarcat prezența constantă în pelerinaj la racla sa, de-a lungul timpului, a c