Capital a lansat, împreună cu Artmark, a doua ediţie a Top 100 cei mai valoroşi pictori români. În premieră, sunt incluse şi tranzacţiile realizate la marile case de licitaţii din străinătate
Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Reuven Isaac Rubin (Zelicovici) i-au detronat, în 2013, pe liderii de anul trecut ai topului celor mai bine vânduţi pictori români, Nicolae Toniza, Nicolae Grigorescu şi Camil Ressu. Toţi trei au fost ridicaţi în vârful clasamentului de tranzacţii realizate în străinătate.
Cel mai bine vândut sculptor modern din lume, Constantin Brâncuşi, a ajuns anul acesta şi pe prima poziţie a Topului celor mai valoroşi pictori români. Lucrarea „Studiu pentru domnişoara Pogany“, realizată de artist în 1912, s-a vândut în luna iunie, la casa Chriestie’s din Londra, pentru 1.513 milioane de euro (2,39 mil. dolari), deşi preţul estimat iniţial nu depăşea 200.000-300.000 de lire sterline. Victor Brauner a urcat pe locul doi graţie preţului obţinut la o licitaţie în Paris pentru lucrarea „Cazul straniu al domnului K“: 700.000 de euro, în timp ce o altă licitaţie găzduită la finele anului trecut de Sotheby’s, la New York, l-a adus pe locul trei pe pictorul născut în Galaţi, Reuven Isaac Rubin, a cărui lucrare „Ierusalim văzut de pe Muntele Măslinilor“ s-a vândut cu 341.325 euro.
De altfel, din primele 10 poziţii ale topului, doar trei au fost ocupate datorită unor tranzacţii de mare valoare desfăşurate la case de licitaţii din România: două la casa Artmark (Nicolae Toniza - „În iatac“, vândută pentru 290.000 de euro, şi Nicolae Grigorescu – „Ţărăncuţă odihnindu-se“, 270.000 euro) şi una la Goldart (Ştefan Luchian - „Două fete“, vândută pentru 300.000 de euro). Dintre toate cele 100 de poziţii ale topului, 39 sunt ocupate de artişti ale căror lucrări s-au vândut în străinătate, majoritatea la Londra, Paris şi New York.
Primul artist