„Spune ce ai pe inimă!” este prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale care atrage atenția asupra costurilor sociale și economice ale bolii.
Bucureştenii beneficiază până în data de 3 noiembrie de evaluări cardiovasculare gratuite la punctul de informare şi testare din parcul “Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR Titan).
Acţiunea este parte a campaniei “Spune ce ai pe inimă”, prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, organizată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3. La nivel european se apreciează că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecţiune tăcută, iar în România se estimează că aproximativ 200,000 de oameni au fibrilaţie atrială. De aceea, campania îşi propune să atragă atenţia asupra riscurilor la care sunt supuse personale nediagnosticate şi netratate – accidentele vasculare cerebrale, de cele mai multe ori cu urmări tragice pentru tot restul vieţii.
„Mulţi dintre pacienţii cu fibrilaţie atrială nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala să fie de cele mai multe ori ignorată. Studiile arată că fibrilaţia atrială se asociază cu un risc crescut al pacienţilor de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România”, a declarat Vasile Barbu, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Cercetările recente arată că fibrilaţia atrială se asociază cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea ş