Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militara Deveselu (judetul Olt) are loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la componenta din Romania a scutului antiracheta. La ceremonie participa presedintele Traian Basescu, secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu, numarul 2 din NATO si numarul 2 din Pentagon.
Vezi mai jos un infografic care explica functionarea Scutului si un set Q&A
Baza de la Deveselu va gazdui interceptori anti-racheta, o componenta a scutului american care include facilitati in Turcia, Polonia sau Marea Mediterana. Baza din judetul Olt va deveni operationala, potrivit calendarului agreat, in 2015.
Cine participa la ceremonia de luni:
Traian Basescu, presedintele RomanieiBogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, conducator al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antirachetaJames Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparareAlexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATOSorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitateReprezentanti ai ministerelor de Externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balisticeParte a programului antiracheta al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militara Deveselu este prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei si un element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.
Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.
Im