Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat, la Forumul belgo-român desfăşurat în Leuven că decalajul dintre România şi ţările vest-europene este determinat şi de faptul că atunci când se crea prima Comunitate europeană în România se intonau cântece închinate lui Stalin. Potrivit unui comunicat al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a participat, în ultimele trei zile la Forumul cooperării descentralizate Belgia - România, unde au fost prezenţi ambasadori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În cadrul forumului, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat implicarea Belgiei în două proiecte importante pentru Suceava, centrul medico-social de la Moldoviţa şi cooperarea dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia Blijdorp din Belgia şi a explicat participanţilor una din cauzele decalajelor care despart România de ţări precum Belgia arătând că în timp ce Belgia beneficia de Planul Schuman, "în România se cântau ode lui Stalin". "În urmă cu 63 de ani, în Belgia se discuta Planul Schuman, de creare a primei Comunităţi europene, cea a cărbunelui şi oţelului, în timp ce în România se cântau în şcoli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin", a spus Nechifor. El a mai arătat şi că românii ştiu, la rândul lor, puţine lucruri despre Belgia.
"Ştim de Atomium, de Parlamentul European şi Comisia Europeană, ştim de Mannekin pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în ţară ce ştim despre Anvers şi Antwerpen, unii vor spune că la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, că la Antwerpen e cea mai importantă piaţă de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două oraşe diferite, ceea ce e fals, pentru că Anvers e denumirea valonă (franceză) şi Antwerpen e cea flamandă a aceluiaşi oraş", a a