Romanii au mai primit o veste trista care le va afecta castigurile, inclusiv pe cele din dobanzile depozitelor bancare. La finalul saptamanii trecute s-a vorbit despre posibilitatea cresterii cotei unice de impozitare de la 16% la 22%. Vezi ce asteptari au specialistii din domeniu.
Daca acest zvon va deveni realitate, atat cetatenii, cat si companiile vor avea de suferit din cauza impovararii fiscale. De asemenea, Romania nu va mai fi privita cu interes de catre investitorii straini.
Multi dintre politicieni neaga faptul ca va fi majorata cota unica de impozitare, insa incasarile la buget sunt mai mici decat s-a estimat, ceea ce inseamna ca vor fi necesare noi masuri de majorarea a veniturilor. Si cum altfel decat prin cresterea birurilor?
„Marirea cotei unice nu e adevarata, dar avem o rectificare bugetara negativa, pentru ca incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei”, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, in sedinta de guvern. Asta inseamna „resurse mai putine” pentru ministere pana la sfarsitul anului, a mai spus premierul.
El a negat zvonurile din presa care au precizat ca premierul a propus in ultima sedinta a USL o noua varianta pentru a incasa bani la buget incepand cu anul viitor, scaderea TVA-ului de la 24% la 22% si cresterea cotei unice de la 16% si 22%.
Banii – in banca sau la saltea?
Cresterea cotei unice de impozitare ii va afecta si pe cei care-si tin economiile in conturi bancare. Castigurile din aceste dobanzi ar urma sa fie taxate cu 22%, ceea ce ar reduce semnificativ venitul. Astfel, ar scadea apetitul romanilor de a mai tine banii in banci si ar prefera sa-i tina la saltea, mai ales in conditiile in care si dobanzile au inceput sa se miscoreze de cat BNR a redus dobanda cheie la 4,25% pe an.
Intrebata daca un impozit mai mare pe venitur