Tribunalul Bucureşti a decis, săptămâna trecută, să amâne, pe motive de procedură, luarea unei decizii în cazul Cuprom, cel mai mare producător de conductori emailaţi de cupru din România, pentru care creditorii cer falimentul.
Decizia de miercuri vine după ce doi dintre creditori au contestat respingerea, la finalul lunii august, de către adunarea creditorilor, a planului de reorganizare a Cuprom. Tribunalul Bucureşti a admis cererile de contestaţii ale celor doi creditori, Alabastra Mining Limited şi Raiffeisen Bank, iar miercuri, 23 octombrie, ar fi trebuit să ia o decizie. Magistraţii au preferat să amâne însă decizia, cerând firmei Alabastra Mining Limited o completare la cerere. Următorul termen fixat este 20 noiembrie 2013.
Potrivit liderului sindical Cuprom Zalău, Ştefan Boroş, amânarea reprezintă o perioadă de respiro pentru fabrica de la Zalău, având în vedere că o eventuală respingere, miercuri, a contestaţiilor celor doi creditori ar fi presupus deschiderea procedurii falimentului. Amânarea asigură, prin urmare, cel puţin încă o lună de lucru pentru cei 70 de muncitori de aici, care speră că fabrica va continua să funcţioneze şi după 20 noiembrie. „Ştiţi care e paradoxul? Avem atâtea comenzi că nu ne vedem capul. Este exact ca şi cum am avea o boală perfect curabilă, dar pentru care nu se găsesc medicamente”, apreciază liderul sindical situaţia Cuprom.
Alabastra Mining Limited este o societate înmatriculată în Cipru care, conform planului de reorganizare a Cuprom, postat pe site-ul administratorului judiciar BDO Business Restructuring SPRL, şi-a exprimat, printr-o declaraţie ataşată planului, intenţia fermă de participare la înfiinţarea unor filiale ale Cuprom, organizate ca centre de profit diferite, măsură propusă prin plan. Este vorba, de fapt, despre funcţionarea actualelor secţii de emailare, respectiv a celei de trefilare din c