O eventuală majorare a cotei unice de la 16% la 22% ar putea avea efecte “dramatice” pe piaţa forţei de muncă, putând conduce la o amplificare a fenomenului muncii la negru. De asemenea, România ar putea pierde din competitivitate, deoarece costul muncii va fi mai ridicat.
"O eventuală creştere a cotei unice este posibil să determine o uşoară tendinţă de creştere a pieţei muncii la negru”, a declarat pentru gândul Silviu Şeitan, doctor în economie, membru în Consiliul Fiscal, fost consilier în cadrul Ministerului Finanţelor.
În România, erau anul trecut circa 1,45 milioane de salariaţi “la negru”, reprezentând aproximativ 23% din totalul angajaţilor din economie, potrivit datelor Consiliului Fiscal, ceea ce înseamnă că, în medie, unul din patru angajaţi din România lucra “la negru”.
Statul a pierdut 4 miliarde de euro din munca la negruîn 2012, astfel că pentru fiecare angajat fără forme legale bugetul a pierdut anul trecut 2.758 euro.
Discuţiile despre posibilitatea creşterii cotei unice, respectiv şi a impozitului pe venit, au avut loc în USL în contextul elaborării bugetului pentru 2014, în condiţiile nerealizării veniturilor prognozate pentru anul în curs. În primele nouă luni ale acestui an, minusul încasărilor faţă de programul pe care a fost fundamentat bugetul pe 2013, se situează în jurul a 6 miliarde de lei, iar amplificarea fenomenului muncii la negru va avea efecte negative în încasări.
Economia subterană din România este estimată la 39,6 miliarde euro în acest an, în scădere cu 3,5% faţă de acum cinci ani, şi reprezintă 28% din PIB, pe locul doi ca pondere în Europa după Bulgaria, potrivit unui raport al Visa Europe, citat de Mediafax.
Dintre cei 1,45 milioane de angajaţi fără forme legale din România, un sfert au studii superioare, iar o parte importantă dintre ei efectuează lucru calificat sau “la birou”, situa