Dobânda a devenit un element accesoriu în businessul de creditare a companiilor, cheia fiind încrederea bancherului că îşi va recupera banii, afirmă Cristian Sporiş, vicepreşedinte executiv pe divizia corporaţii a Raiffeisen Bank - unul dintre cei mai activi cinci jucători din corporate banking.
„Pe o piaţă în care dintr-un leu dat credit ţi se mai întorc 75 de bani nu ne mai uităm doar la putinţa de rambursare, ci şi la voinţa clientului de a da banii înapoi. Noi atragem depozite vânzând încredere şi avem nevoie la rândul nostru de încredere în partenerii spre care dirijăm banii.“
Bancherul care se ocupă de un portofoliu de circa 1,5 mld. euro aduce în discuţie mentalitatea unor patroni care îşi pun banii personali în siguranţă în străinătate şi aşteaptă ca băncile să contribuie la salvarea companiilor acestora. „Asta nu înţeleg patronii care se plâng că e scump creditul în România. Dar garanţii serioase au? Nu. Îşi pun averea în joc? Nu, banii personali sunt afară. Atunci nu e firesc ca dobânda să fie mai mare? Nu se mai poate ca ei să contribuie doar cu 25-30% şi să aştepte ca banca să vină cu restul. Aşa nu mai vorbim de credit bancar, ci de private equity sau mezzanine financing.“
Asemenea altor bancheri, Sporiş se plânge de folosirea abuzivă a insolvenţei. „Dacă la câteva luni după ce ai dat un credit te trezeşti că firma respectivă intră în insolvenţă şi că umbla cu facturi false, nu mai vorbim despre analiză financiară şi credit scoring, ci poate despre nevoia de a angaja detectivi particulari pentru a ne asigura că marfa chiar iese pe poarta fabricii.“
Citiţi continuarea articolului aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporat