Noi informaţii din presa germană, bazate pe documente ale serviciilor secrete americane, ridică semne de întrebare asupra spionajului electronic. Sursa: REUTERS
SUA ascultau mobilul cancelarului german Angela Merkel încă din 2002, iar preşedintele american Barack Obama ştia acest lucru din 2010 şi n-a făcut nimic pentru a-l stopa, scrie săptămânalul german "Der Spiegel".
Publicarea informaţiilor pe această temă au declanşat cea mai mare criză diplomatică dintre SUA şi Germania, din istoria recentă. Potrivit documentelor respective, unitatea de ascultare a americanilor era situată chiar în Ambasada Statelor Unite de la Berlin. Operaţiuni similare aveau loc în alte 80 de locaţii din lume, dintre care 19 erau în Europa, printre acestea fiind Paris, Roma şi Madrid.
Ministrul de Interne german a declarat că o astfel de operaţiune, dacă se confirmă, este ilegală. Germania şi Franţa au anunţat, vineri, că doresc ca SUA să semneze un acord, până la sfârşitul acestui an, privind încetarea spionajului electronic.
Totodată, Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) este acuzată că a ascultat telefoanele a milioane de francezi şi nemţi.
Ascultată înainte de a deveni cancelar
Numărul Angelei Merkel se afla pe o listă de interceptări din 2002, cu trei ani înainte ca aceasta să devină cancelar al Germaniei. Nu se poate deduce, însă, din documentele prezentate de presa germană care a fost natura monitorizării telefonului lui Merkel. Este posibil ca discuţiile cancelarului să fi fost înregistrate, sau doar să se noteze contactele pe care le avea. Merkel i-a telefonat imediat preşedintelui Obama, când a aflat, pentru prima oară, săptămâna trecută, despre monitorizare. Liderul de la Casa Albă i-a cerut scuze cancelarului şi i-a spus că nu ştia nimic despre aceste interceptări, dar dacă ar fi ştiut le-ar fi oprit.
O altă publicaţie germană, Sunday