Marian Oprişan, preşedintele Consililului Judeţean Vrancea şi preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), a dat un scurt interviu pentru PUTEREA, în care a explicat că cel mai mare avantaj al proiectului de descentralizare este reprezentat de aducerea instituţiilor cât mai aproape de cetăţeni, astfel încât aceştia să se poată adresa autorităţilor locale din judeţ, fără să mai fie nevoie să meargă până la miniştri. Totodată, Oprişan a precizat că nu i-a plăcut reacţia miniştrilor PNL (Radu Stroe şi Mariana Câmpeanu) care nu au înţeles avantajele descentralizării şi care s-au împotrivit mutării anumitor structuri de la ministere către autorităţile locale, punctând că miniştrii nu sunt interesaţi de viaţa cetăţenilor din comunităţi. În plus, Oprişan crede că Ponta îşi va face o analiză asupra activităţii membrilor Cabinetului la sfârşitul anului, iar dacă premierul va considera că este necesar ca unii miniştri să plece, nu va ezita să remanieze Guvernul. Preşedintele CJ Vrancea s-a arătat nemulţumit de folosirea sintagmei „baron local” pentru liderii CJ, dând ca exemplu Polonia, unde aleşilor locali li se spune, potrivit legii, „mareşal” sau „voievod”, fără ca presa să le critice titulatura.
Aţi avut o şedinţă UNCJR pe tema descentralizării la care a participat şi Liviu Dragnea. Despre ce aţi discutat?
Marian Oprişan: A fost şedinţa operativă a Comitetului Director al UNCJR pe tema descentralizării, am avut câteva chestiuni organizatorice şi administrative, dar, cel mai mult, discuţia de astăzi s-a axat pe ce înseamnă procesul de decentralizare în România.
Care sunt avantajele descentralizării pentru România, în opinia dumneavoastră?
Cele mai mari avantaje sunt legate de faptul că, în România, aceste instituţii trebuie puse în directă legătură cu cetăţeanul. Ca să vă dau un exemplu, dacă cetăţeanul este nemulţumit