Hidroelectrica produce energia cu 189 de lei/MWh, după cum a spus în presă Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei. Săptămâna trecută, doi dintre conducătorii Hidroelectrica au ajuns după gratii, alţii şi-au pierdut deocamdată doar funcţiile, pentru că au fost de acord cu o tranzacţie la vedere, pe bursa OPCOM, a unei cantităţi mari de energie, la preţul de 147 de lei/MWh. Au ajuns după gratii şi pentru că la mijloc este vorba de dare şi luare de mită, dar şi pentru că Hidroelectrica ar fi pierdut zeci de milioane de euro în următorii patru ani, dacă este să ne luăm după acelaşi Remus Borza.
Ei bine, termocentralele din Complexul Energetic Oltenia produc megawatt-ul cu 200-220 lei, dar compania reuşeşte să vândă pe OPCOM cu 184-186 lei/MWh. Orice leu pus în plus duce la eşecul tranzacţionării pe bursă. Directorul Ciurel a spus că a contractat deja o mie de MWh pentru anul viitor şi că va căuta soluţii pentru a reduce costurile. CE Oltenia a vândut şi anul acesta sub costul estimat la începutul anului, dar Ciurel a reuşit să menţină compania pe linia de plutire pentru că s-au tăiat 80% din cheltuielile de investiţii, pentru că fiecare salariat a pierdut 600 de lei brut la salariu, pentru că toţi prestatorii de servicii au fost puşi pe butuci, pentru că nu a plătit taxa de excavare la primării, redevenţa, certificatele verzi etc.
Rostogolirea unor costuri ţine o vreme, să nu uităm şi că Ciurel a moştenit de la Bălăşoiu o situaţie financiară de excepţie. Anul viitor, însă, Ciurel va fi nevoit să uite că este politician, că este an electoral şi să restructureze complexul pentru a reduce costul megawatt-ului cu 15%. Altfel, va trebui să dea socoteală pentru faptul că a contractat în pierdere producţia a 3-4 grupuri energetice.
Întrebarea este: de unde mai taie Ciurel? Pentru că cele 600 de disponibilizări planificate nu vor