ONU a anunţat în cel mai nou raport al său că a fost înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi din ultimii 19 ani. Mii de azilanţi, în majoritate proveniţi din Afganistan şi Orientul Mijlociu, fac anual călătorii periculoase prin Oceanul Indian în drum spre Indonezia sau Australia, precum şi spre Europa. Ei sunt în căutarea unei vieţi noi, departe de război, instabilitate politică, dar mai ales de sărăcie.
Fluxul masiv al azilanţilor este o problemă foarte actuală atât în Indonezia, cât şi în Australia, în special din cauza faptului că Indonezia nu a semnat Convenţia ONU privind statutul refugiaţilor, din 1951, şi nu este nevoită să accepte refugiaţi. Azilanţii plătesc mii de dolari călăuzelor pentru o călătorie riscantă spre Insula Crăciunului.
Mulţi refugiaţi din statele africane, precum Eritrea sau Somalia plătesc de asemenea mii de dolari traficanţilor de oameni pentru a-i ajuta să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, de cele mai multe ori în bărci supra-aglomerate care se scufundă,în apele agitate, făcând sute de victime.
Duminică, autorităţile italiene au interceptat un vas cu 800 de imigranţi care încercau să traverseze Mediterană, în timp ce liderii europeni se întâlniseră la Bruxelles pentru a discuta problema.
Fenomenul a atras atenţia întregii lumi după seria de incidente petrecute în Marea Mediterană, în care şi-au pierdut vieţile sute de imigranţi.
Oficialii ONU au declarat că noul val de imigranţi care intră în Europa a crescut semnificativ din cauza fluxului masiv de sirieni care părăsesc ţara natală distrusă de războiul civil.
Mulţi dintre imigranţii salvaţi recent dintr-o barcă naufragiată care avea la bord peste 250 de pasageri erau sirieni. Italia şi Malta, cele mai afectate de invazia imigranţilor, sunt ţările care au cerut Uniunii Europene să creeze o strategia pentru asistenţă în cazul acestui fenomen. Au