Un nou conflict a izbucnit în vara acestui an, între Spania şi Marea Britanie, după ce autorităţile din Gibraltar (promontoriu aflat în centrul unui diferend istoric între Madrid şi Londra, de la momentul Tratatului de la Utrecht, semnat în 1713) au lansat în Marea Mediterană, 70 de blocuri de ciment, pentru a construi un recif artificial, invocând protecţia faunei şi florei marine.
Pe de altă parte, pescarii spanioli din sudul ţării susţin că, de fapt, autorităţile din Gibraltar vor să-i împiedice să pescuiască în aceste ape.
În replică, guvernul spaniol a înăsprit controalele de la graniţă şi a atras atenţia asupra traficului ilegal cu tutun. Ministrul de interne spaniol, Jorge Fernandez Diaz, a acuzat autorităţile locale din Gibraltar că n-au făcut nimic pentru a controla contrabanda şi că doar autorităţile spaniole au fost cele care au combătut această infracţiune.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut în faţa ONU ca procesul "colonizării din Gibralatar" să se încheie, considerând că situaţia reprezintă "ultimul conflict colonial din Europa". Şeful executivului spaniol acuză Marea Britanie că nu doreşte să negocieze pe marginea suveranităţii promontoriului. Rajoy a precizat că Spania susţine calea diplomatică pentru rezolvarea disputei. Spania a cedat Marii Britanii Gibraltarul (un teritoriu ce acoperă 6.843 km pătraţi locuit de circa 30.000 de persoane) în anul 1713, dar de la sfârşitul secolului 18, Madridul încearcă să recupereze acest teritoriu şi susţine că apele teritoriale din jurul lui îi aparţin.