În tableta precedentă, am văzut promptitudinea ziariștilor americani, în ceea ce privește obținerea de fotografii de la un eveniment, oricât de complicată ar fi ajungerea la acesta. Să aflăm și alte „taine‟ ale gazetăriei americane, așa cum le prezintă dr. Ion Gorovină în articolul „Ziaristica din alte țări‟ (marginal), „Vânătorii de știri și de fotografii‟ (titlul), publicat în săptămânalul ploieștean „Tribuna – culturală, socială, politică și informativă‟ din 17 februarie 1941.
Pentru a-și face exemplar meseria, jurnaliștii din SUA trebuie să fie cât mai inventivi. Colaboratorul „Tribunei‟, dr. Gorovină, povestește felul cum aceștia au reușit să afle o taină bine păzită de autorități. „Acum câtva timp, un înalt personaj politic fusese trimis la Washington pentru o seamă de negocieri secrete /…/ autoritățile au înconjurat în cel mai profund mister nu numai sosirea personajului, ci și însăși identitatea lui.‟ Gorovină nu spune de unde venise „înaltul personaj‟ și nici dacă era american sau străin. Cu toată platoșa de tăcere cu care politicienii din capitala SUA au înconjurat vizita, gazetarii au aflat de aceasta. Dar cine să fie oaspetele ? Pentru aflarea identității sale „reporterii s-au pus în mișcare spre a dezlega misterul‟. Afacerea nu era ușoară: „consemnul dat de guvernul american era bine păstrat, iar personajul bine păzit‟. Totuși, ziariștii au observat că „ori de câte ori părăsea locuința din împrejurimile Washingtonului spre a se duce la oraș, acesta se afla întotdeauna într’un automobil închis, cu perdelele trase, care străbătea drumul într-o viteză amețitoare‟. În redacții era mare fierbere: „Reporterii își frământau creerul spre a găsi un truc pentru ca apoi să-și poată procura cheia enigmei‟.
Până la urmă, în mintea a doi reporteri s-a făcut lumină: găsiseră trucul. „Într’o zi, când omul misterios pleca de acasă – ca de obiceiu – la biro