A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece veniturile sunt sub program, iar guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) „tot nu funcţionează“, vor fi luate măsuri, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe şeful ANAF dacă nu au fost strânşi toţi banii la buget.
Premierul s-a arătat îngrijorat, în şedinţa de vineri a guvernului, de activitatea ANAF care se reflectă în colectarea sub ţinte a veniturilor la buget şi a solicitat îmbunătăţirea performanţei instituţiei, astfel încât până la finalul anului să fie atins nivelul de colectare prevăzut la începutul anului.
A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 mld. lei, astfel că resursele tuturor ministerelor vor fi mai puţine până la sfârşitul anului.
Premierul vrea ca, pentru anul viitor, proiectul de buget să fie construit pe baza unor estimări „mai realiste“ ale ANAF.
El a asigurat din nou că nu va fi majorată cota unică de impozitare, chiar dacă nu a reuşit să „oprească“ televiziunile şi oamenii politici din afara guvernului să emită opinii în acest sens.
În urmă cu o lună, premierul arăta că va exista o rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul „luăm bani de la unii şi dăm la alţii“, guvernul neavând niciun „rezervor secret“ de fonduri.
Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte. Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde de lei la 14,7 miliarde de lei.
Veniturile bugetului general