Managerii numiţi politic, atât în consiliul de supraveghere, cât şi în directoratul Hidroelectrica, au fost aproape de a da un tun de circa 66 mil. euro în conturile celui mai ieftin producător de energie din România, în timp ce firma a plătit până acum peste 0,26 mil. euro către firme de recrutare internaţionale pentru a-i aduce manageri privaţi.
De aproape doi ani de zile însă, procesul de a aduce un management profesionist la cel mai important producător de energie din ţară pare un fel de misiune imposibilă, compania fiind în continuare prada intereselor politice. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare, deşi propriul său consilier, omul pe care l-a numit în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, Ioan Mihăilă, umbla cu o mită de 1,4 mil. euro pentru a facilita un contract de 263 mil. euro din care compania ar fi pierdut 290 mil. lei (circa 66 mil. euro). „Mâine (azi - n. red.) vom avea o analiză în Consiliul de Supraveghere pe directorat şi în plus vom analiza toate numirile care au fost făcute de la ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă şi până acum. Trebuie să facem curăţenie. Ceea ce s-a întâmplat la Hidroelectrica acum a fost dovada vie a ingerinţei politice în activitatea acestei companii“, a spus Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere.
Bani daţi degeaba pe headhunteri
La Hidroelectrica, de aproape doi ani de zile, statul susţine că încearcă să aducă manageri privaţi în baza orodonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar până acum doar a reuşit să cheltuiască mai bine de 260.000 de euro din banii companiei fără niciun rezultat.
„Procesul de recrutare este blocat. Listele sunt făcute, dar nimeni nu se uită pe ele“, spun surse din piaţă. Cel mai costisitor dintre toate contractele Hidroelectrica, semnat cu