* Licenţele canalelor audiovizuale în insolvenţă şi fără plan de reorganizare ar trebui suspendate
* Statul poate executa bunurile companiilor în insolvenţă
* Perioada de insolvenţă, redusă, de la trei ani, la un an
Codul Insolvenţei a intrat în vigoare vineri, cu toate că Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dezbată, astăzi, o moţiune iniţiată de grupurile parlamentare ale PP-DD şi PDL - "Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei" şi că mâine Curtea Constituţională ar urma să discute sesizarea Avocatului Poporului pe marginea unor dispoziţii din noua lege.
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), ne-a spus că noile reglementări vor funcţiona în forma în care au fost aprobate în Guvern, precizând: "Deocamdată, Codul a intrat în vigoare aşa cum este. Curtea Constituţională va lua în discuţie un singur articol (n.r. cel care vizează suspendarea licenţei de funcţionare a canalelor audiovizuale aflate în insolvenţă până la data confirmării planului de reorganizare). După ce Curtea va decide în legătură cu această prevedere, vom vedea ce se va întâmpla. Procedura este următoarea: dacă articolul va fi găsit ca fiind neconstituţional, va fi considerat abrogat, iar Ordonanţa va fi refăcută în timp de 45 de zile. În orice caz, Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe pe o parte restrânsă din lege, având în vedere că aceasta are 349 de articole".
Codul Insolvenţei a fost adoptat de Guvern la începutul acestei luni.
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc spunea, săptămâna trecută, că scopul noii legi este acela de a preveni situaţiile în care societăţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvenţă şi prin derularea unui plan de