Există unele perioade când părul cade mai mult, cum ar fi cele de stres, suprasolicitare, boală, în sarcină, după naștere, în schimbări ale alimentației sau ale mediului de viață ori în sezonul toamnei. Căderea părului nu reprezintă motiv de îngrijorare în aceste situații. Pot exista totuși situații când acest simptom ascunde alte cauze...
Iată câteva analize și investigații care pot decela o posibilă cauza a căderii părului:
- vizita la dermatolog: acesta poate observa dacă există sau nu o boală de piele la nivelul scalpului;
- hemoleucograma uzuală - analiză de sânge care poate decela o anemie sau o posibilă infecție;
- feritina;
- analize hormonale;
- transaminaze;
- bolirubina;
- colesterol și fracțiuni lipidice: HDL, LDL;
- creatinina, acid uric, uree;
- VSH.
Anemia duce la o mai slabă oxigenare a rădăcinii firului de păr, ceea ce duce în timp la căderea acestuia. Firul de păr este sensibil la cele mai mici carențe în organism, astfel încât chiar și în cazul scăderii depozitelor de fier (analiza feritinei), poate duce la căderea podoabei capilare.
Pielea, unghiile și părul sunt ultimele țesuturi unde sunt cedați nutrienții și oxigenul din sânge. Așa se explică faptul că și cele mai mici carențe pot da simptome la nivelul acestora.
Tulburări ale glandei tiroide
Afectarea glandei tiroide - în special hipotiroidia sau tiroidita autoimună (Hashimoto) - se poate manifesta, în stadii incipiente, și prin căderea parului. Alte simptome asociate: stare de oboseală inexplicabilă, depresie, modificări ale pielii (se îngroașă și se usucă), scăderea ușoara a imunități etc.
Tulburări ale hormonilor sexuali
Tulburările hormonilor sexuali feminini se pot manifesta atât prin căderea părului, uneori prin căderi parcelate rămânând o zonă de scalp făra păr – alopecie aerată - , cât și prin creștere