Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei Diplomatul vorbeşte pentru EVZ despre disputa cu Londra privind "ultima colonie" din Europa.
Marea Britanie trebuie să accepte reluarea dialogului cu Spania în privinţa suveranităţii asupra Gibraltarului, "ultima colonie" din Europa, aşa cum descrie ONU teritoriul administrat de Londra, subliniază într-un interviu acordat EVZ ambasadorul spaniol la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual. Madridul mai acuză autorităţile din Gibraltar de provocări menite să genereze o stare conflictuală între Spania şi Marea Britanie.
EVZ: De la ce pozitie porneste guvernul spaniol in disputa privind suveranitatea asupra Gibraltarului
Estanislao de Grandes Pascual: Pentru a înţelege pe deplin problema ridicată de către disputa legată de Gibraltar trebuie să ne raportăm la faptele istorice. Disputa legată de Gibraltar, singura colonie existentă în Europa, este un vestigiu al conflictelor dinastice ale regimului monarhic Ancien Regime. Oraşul fortificat a fost ocupat la 4 august 1704, în timpul Războiului de Succesiune din Spania, de către flota anglo - olandeză sub comanda amiralului Rooke, în numele Arhiducelui Charles de Austria. Populaţia şi garnizoana de Gibraltar, care a depus un jurământ de loialitate faţă de Filip V ca rege al Spaniei, a fost nevoită să se mute la San Roque, a cărui primărie se numeşte incă „Primărie a oraşului Gibraltar cu reşdinţă la San Roque". Prin proclamarea Arhiducele Charles ca împărat al Austriei (1711), Regina Ana a Marii Britanii, a ajuns la un acord cu Ludovic al XIV-lea al Franţei, recunoscându-l pe nepotul lui Filip ca rege al Spaniei, şi obţinând cedarea Gibraltarui Coroanei britanice în conformitate cu Tratatul de la Utrecht din 13 iulie 1713 (articolul X).
Prin urmare, suveranitatea britanică derivă exclusiv din Articolul X al Tratatului de la Utrecht care se car