Cea de-a treia ediţie a Festivalului Hanurilor a îmbinat tradiţiile populare cu elemente moderne. Primarii din zonă n-au fost dornici să promoveze tradițiile.
În perioada 25-27 octombrie, la Hanu Ancuţei a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Hanurilor, un proiect cu finanţare europeană, de promovare turistică a zonei, organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Moldova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ şi Primăria Tupilaţi. Proiectul a cuprins două evenimente: Festivalul Hanurilor, precum şi Festivalul de Poveste, organizat la casa memorială a lui Ion Creangă, din Humuleşti.
În prima zi a festivalului, a avut loc cea de-a 41-a ediţie a simpozionului sadovenian, la care au participat cadre didactice de la Iaşi, reprezentanţi ai Asociaţiei Scriitorilor din Piatra Neamţ, directori de şcoli din satele din împrejurime, preoţi, primari, care au prezentat şi au discutat opera lui Sadoveanu. „În fiecare zi, de când am devenit proprietarul acestui han, m-am străduit să păstrez valorile noastre culturale, atât prin arhitectură, design, portul chelnerilor, mâncărurile noastre specifice zonei, pivniţă cu vinuri şi, de ce nu, am dorit să ne cânte şi lăutarii. Prin urmare, eu sunt o iubitoare a neamului şi a locurilor în care ne-am născut. Iar Hanu Ancuţei este un loc în care să ne mândrim cu toţii, cei care aparţinem acestor locuri. Proprietarii s-au mai schimbat, dar acest han a rămas al locului, al comunei, al regiunii şi al ţării, întrucât el reprezintă un simbol al tradiţiei noastre moldoveneşti”, a declarat Elena Nuşa Chiriac, manager Hanu Ancuţei.
„Acesta este un festival al sufletului, căci Hanu Ancuţei nu este orice han, ci este un han care este recunoscut prin opera marelui scriitor Sadoveanu. Vineri a ieşit un eveniment deosebit, de suflet, de fineţe”, a povestit Mişu Ilie Chiruc, preşedin