„Voi nu ştiţi ce vă las eu vouă aici“ şi „V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti!“ . Sunt două dintre zicerile lui Brâncuşi care se potrivesc situaţiei actuale: Poarta Sărutului face obiectul unui imens scandal apărut în urma efectuării unor lucrări de restaurare. Opera lui Brâncuşi, simbol al iubirii, s-a îngălbenit şi a fost peticită.
Divergenţele au loc chiar când se sărbătoreşte împlinirea a 75 de ani de la realizarea Ansamblului monumental «Calea «Calea Eroilor» din Târgu Jiu, care include: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Poarta Sărtului şi Coloana fără Sfârşit.
Scandalul a început joi, 24 octombrie, atunci când Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a anunţat recepţionarea lucrărilor de restaurare începute în urmă cu o lună şi jumătate. Dorin Dănilă, specialistul cel care a realizat proiectul de restaurare , s-a opus semnării procesului verbal de recepţie, pe motiv că restaurarea a fost făcută în mod necorespunzător şi de ageamii, astfel încât opera a avut de suferit: „Eu nu am aflat că s-a început lucrarea. În mod normal, trebuia să fiu chemat la licitaţie şi să urmăresc modul în care se realizează lucrarea. Am fost presat să semnez imediat, fără să văd, nişte lucruri că s-au respectat. Eu nu am semnat recepţia. Aceste lucrări atrag foarte mulţi oameni neaveniţi, care în viaţa lor nu au făcut asemenea lucrări, de asemenea anvergură, dar se bagă. Pentru această lucrare ar fi trebuit să fie specialişti în domeniu. Eu bine aflu că aici s-au băgat nişte arhitecţi ca să-şi lege şi ei numele de această lucrare. Nu are legătură arhitectura de restaurarea în piatră“.
Dorin Dănilă spune că opera s-a îngălbenit din cauză că a fost spălată cu apă cu presiune, la fel ca la spălătoriile auto: „Spălarea Porţii a fost o aberaţie, ceva inadmisibil. Nu există un proiect în care să spună că opera poate fi spălată cu pomp