Kadir Nurman, cunoscut drept creator al celebrului Doner Kebab, a murit la Berlin, la varsta de 80 de ani.
El a inceput afacerea in Berlinul de Vest în 1972 . A fost un stand stradă fast-food , unde vindea carne la gratar cu salata de înfășurat în pâine pita .
Nurman si-a deschis prima kebabarie in Berlinul anului 1972. Era o ghereta stradala simpla unde intrerinzatorul turc a incercat sa adapteze o mancare tradițională turcească ritmului alert al berlinezilor.
Deși dreptul de a fi numiti creatori ai Doner Kebabului este disputat de mai multi oameni, Asociatia producatorilor turci de doner in Europa, care isi are sediul la Berlin, l-a declarat in 2011 pe Nurman Kadir drept creatorul Doner Kebab-ului.
Doner Kebab a devenit popular în Germania și în alte țări, inclusiv in Turcia.
Potrivit Asociației Producătorilor turci de Doner, in prezent, în Germania, există 16.000 de localuri care servesc Doner kebab, iar mai mult de o mie se afla la Berlin.
80% din nevoile pietei europene de Doner Kebab se asigura de firmele germane, care furnizează carne dar si echipamente pentru producerea acestui tip de fast-food.
Nurman Kadir, care a emigrat în Germania în 1960, nu si-a patentat ideea, astfel că profitul relizat ca urmare a succesului Doner kebab a fost mic.
În 2011 , într-un interviu pentru ziarul german Frankfurter Rundschau, el și-a exprimat regretul in legatura cu acest fapt. "Dar eu sunt fericit că gratie Doner Kebab atât de mulți dintre compatrioții mei au putut sa-și câștige existența, și milioane de oameni din mai multe țări au indragit acest fel de mâncare " - a adăugat Kadir Nurman .