Astăzi, la Deveselu, începe instalarea elementelor din scutul american antirachetă AEGIS Ashore. Momentul va fi marcat printr-o festivitate la care vor lua parte oficialităţi de la Pentagon si din NATO.
Cele trei baterii a câte opt rachete interceptoare Standard Missile-3 Block IB vor fi amplasate la sol şi nicidecum în buncăre sub pământ.
Ziua Veche vă prezintă o schiţă a modulelor în interiorul cărora vor fi instalate aceste rachete produse de firma Rayhteon Co în baza de la Deveselu, precum şi fotografii ale centrului de comandă şi lansare a acestor interceptori. În prima fază, românii au avut şi ei de lucru la Deveselu, dar în ultima etapă doar americanii se vor ocupa efectiv de amplasarea interceptorilor. Corpul de Genişti al SUA staţionat în Europa a atribuit, pe 22 decembrie 2012, un contract pe opt luni în valoare de 3,3 milioane de dolari firmei româneşti, SC Glacial PROD SRL, cu sediul în judeţul Ilfov, pentru construcţia unor facilităţi temporare pentru Baza de la Deveselu.
În sprijinul Fazei a II-a a proiectului scutului antirachetă din Europa, Comandamentul Naval al SUA (NAVFAC) de la Napoli, în Italia, a atribuit pe 19 martie 2013 un contract pe 31 luni de servicii de mentenanţă (BOSS – Base Operations and Services Support) firmei americane Exelis Systems Corporation. Contractul are o valoare de 5,7 milioane de dolari.
Firma americană KBR a anunţat că a obţinut şi ea un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.
“Sistemul de apărare antirachetă AEGIS Ashore, localizat pe un teren de aproximativ 108 hectare, va contribui în mod substanţial la oferirea unei protecţii teritoriilor europene din partea NATO, inclusiv României”, se arată în comunicat. Firma subliniază că aceasta va