Consumul in industria de carne a fost anul acesta unul dintre cele mai slabe din ultimii zece ani, spune Sorin Minea, cel care controleaza un business de circa 42 de milioane de euro pe piata mezelurilor. La aceste cifre se adauga o crestere a evaziunii in sectorul carnii la peste 65%, care s-a extins la nivelul intregului comert.
“Marea parte a evaziunii se face cu carne din comert intracomunitar si export, cantitatile sunt uriase, mii de firme lucreaza la negru. Daca ma duc in Buftea pana in centru sunt 4 sau 5 magazine care vand carne”, explica Minea.
Angst detine in Buftea o fabrica de carne proaspata si preparate fierte, afumate.
In opinia omului de afaceri, cresterea impozitarii in industria alimentara a fost o masura “sinistra”. El ofera drept exemplu evolutia tarilor din regiune, care, in urma deciziei de majorare a TVA au generat o crestere a evaziunii fiscale.
“Faptul ca celor de la FMI le este frica ca noi suntem in stare sa incasam si atunci marim taxele ne plaseaza intr-un cerc vicios. Ceea ce domnii de la FMI vor intelege greu este ca evaziunea o pornesti repede, sa o opresti este o problema foarte mare. Ei au reusit sa deregleze piata estica infiorator de tare. Marii procesatori si marii producatori si marii retaileri isi permit sa se joace cu banii intr-o perioada de evaziune fiscala, micii producatori de obicei ies din joc in perioada asta. Din punctul meu de vedere, banuiesc ca este o chestie voita”, afirma Sorin Minea.
Evaziunea fiscala a durat ani de zile nu poate sa dispara in 3 luni. La o boala cronica tratamentul dureaza cam cat a durat boala.
El isi exprima ingrijorarea fata de o eventuala reducere a TVA la carne la 5% in cazul Ungariei si Bulgariei, decizie care ar putea avea un impact devastator asupra Romaniei, accelerand cresterea evaziunii fiscale.
“Evaziunea se muta in Romania, ceea ce s-a mai inta