Cristian Tudor Popescu a participat la o dezbatere organizată la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), alături de scriitorul François Weyergans, laureat al Premiului Goncourt în anul 2005.
Cristian Tudor Popescu a făcut aprecieri, în cadrul întâlnirii organizate la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" în cursul serii de sâmbătă, 26 octombrie, despre soarta scriitorului şi rolul textului literar.
Cunoscutul jurnalist i-a criticat pe cei scriu cu gândul la recompense. „Eu paralizez dacă scriu gândindu-mă la un premiu pe care o să-l iau. Nu poţi ghida textul literar. Ca să iei premiu trebuie să fii şi tradus, iar pentru asta trebuie să-ţi asumi un management al operei. Nu voi fi capabil niciodată”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Acesta este de părere că scriitorul este supus aceloraşi neplăceri pe care le încearcă şi jurnalistul, odată cu mutarea presei scrise preponderent în mediul online. "Dacă publici un text literar pe internet, te trezeşti într-o hazna şi devii un taur asupra căruia se năpustesc postacii. Până la comentariul cu numărul 50 se comentează totul. După comentariul 50, pe cei care postează acolo nu-i mai interesează subiectul, fac cunoştinţă unii cu alţii. Poate că ăsta va fi viitorul scriitorului, să mijlocească relaţiile între oameni, după care să dispară”, a spus CT Popescu.
Autor al mai multor romane SF, Cristian Tudor Popescu crede că "un bărbat adevărat nu scrie, iar cel care o face are o problemă cu el însuşi". „Este o operaţiune care nu este posibilă decât dacă e ceva vulnerabil, să nu zic ceva feminin. Dacă te apuci de scris ai o problemă cu tine însuţi”.
Şi scriitorul de origine belgiană François Weyergans, stabilit în Franţa, a vorbit în cadrul dezbaterii despre geneza scriiturii: „E foarte greu să pari simplu. Când începi să scrii, creierul pro