Pungeşti, un mic sat din estul României, ar putea deţine în subsol rezerve vaste de gaze de şist pe care Chevron, un gigant american din domeniul energetic, vrea să le găsească, însă localnicii nici nu vor să audă de aşa ceva, deşi mulţi dintre ei trăiesc din agricultură de subzistenţă, subvenţii şi bani de la rudele plecate la muncă peste graniţă, scrie Thomson Reuters.
„Sătenii din Pungeşti preferă să rămână săraci decât să accepte ceea ce ei numesc un risc de distrugere a mediului”, notează sursa citată mai sus.
Fermierii au ocupat un lot unde Chevron intenţionează să instaleze primele utilaje de explorare, blocând accesul şi forţând compania să anunţe săptămâna trecută suspendarea lucrărilor.
„Casele noastre sunt pline de borcane cu gem şi dulceaţă, saci cu nuci, butoaie cu miere şi brânză, toate produse de noi. Nu suntem chiar atât de săraci. Poate că nu avem bani, dar avem apă curată şi suntem sănătoşi. Vrem doar să fim lăsaţi în pace”, a spus Doina Dediu, unul dintre protestatari.
Decizia de a opri explorările de la Pungeşti, ceea ce ar fi fost prima instalaţie de explorare a gazelor de şist din România, contează prin prisma mesajului pe care îl trasmite Europa de Est despre explorarea gazelor de şist. Numeroase ţări dezvoltate din Europa de Vest au evitat explorările de gaze de şist din cauza temerilor legate de posibilitatea poluării apelor sau declanşării de activităţi seismice ce ar putea rezulta în urma procesului de fracturare.
Companiile din industria de explorare a gazelor de şist susţin că riscurile pot fi evitate. În timp ce Marea Britanie s-a hotărât să susţină explorările de gaze de şist, Franţa este hotărâtă să menţină interdicţia avansând motivele ecologice iar Germania încă îşi analizează poziţia.
Nevoia de venituri la bugetul de stat din taxe, combustibili ieftini şi locuri de muncă au reuşit să eclipse