Primarul Ilie Bolojan se declară în continuare împotriva debranşării apartamentelor de la reţeaua de termoficare în ciuda poziţiei Instituiţiei Prefectului care a cerut modificarea regulamentului de termoficare astfel încât să le permită orădenilor să renunţe la serviciile CET.
Edilul spune că locuinţele debranşate, pentru care proprietarii plătesc extrem de puţin, se încălzesc în continuare prin pereţi de la apartamentele vecinilor care se trezesc cu facturi foarte mari.
"Circa 10% din apartamentele orădene sunt goale, ori proprietarii mai au o locuinţă, ori se mută la ţară, iar pentru a nu plăti încălzire aceştia închid caloriferul. Problema este că, în momentul în care se reduce volumul de încălzire în aceste locuinţe, vecinii lor plătesc mult mai mult, pentru că 30% din căldură trece prin pereţi. "Păcălicii" care au repartitoare plătesc şi pentru cei care s-au debranşat de la încălzire", a declarat primarul Ilie Bolojan luni, în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii.
Calea către colaps...
Edilul este de părere că această modalitate de economisire la factura de încălzire generează situaţii aberante. "Nu e normal ca pe aceeaşi scară de bloc pentru un apartament cu trei camere să se plătească un milion de lei încălzire, iar pentru altul zece milioane de lei", a afirmat Bolojan.
Primarul a spus că, încet dar sigur, acest mod de plată va duce la prăbuşirea întregului sistem. "Dacă permitem debranşările pe motiv că oamenii nu pot plăti, în scurt timp nu vor mai putea plăti nici cei cu facturi de zece milioane de lei, aceştia vor cere să se debranşeze şi ei, iar sistemul se va prăbuşi", a spus edilul.
Debranşaţii să plătească
Pentru a evita această situaţie, primarul vrea să ceară autorităţilor centrale modificarea modului de facturare după modelul occidental. "O să cer Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servici