În ultima vreme, tot mai mulţi consultanţi români pe proiecte europene au început să vină în stânga Prutului. Unii ne vizitează pentru a tatona terenul, alţii şi-au propus serviciile primăriilor, iar o altă categorie au calculat dinainte şi derulează deja proiecte în Republica Moldova. Totodată, firme mari de consultanţă din România îşi pregătesc intrarea pe piaţa moldovenească.
Mihai Bobe este angajat la Primăria Eforie, din judeţul Constanţa, şi se ocupă de zece ani doar de proiecte europene. În ultima vreme, a venit de mai multe ori în Republica Moldova. Pe lângă faptul că a gestionat un proiect din cadrul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre, tânărul a colindat Basarabia şi s-a interesat şi de alte probleme ce ar putea deveni proiecte.
BIROCRAŢIE EXCESIVĂ
„În Republica Moldova este foarte greu să găseşti oameni deschişi pentru proiecte europene. Probabil că sunteţi pe drumul cel bun, dar mai aveţi foarte mult de lucru. Aveţi o birocraţie excesivă“, ne spune el. Mihai Bobe recunoaşte că a ajuns să implementeze un proiect în domeniul turismului cu Primăria satului Negrea, raionul Hânceşti, o localitate ce nu se poate lauda cu nicio atracţie turistică, datorită unor bune relaţii. „2013 este finalul unui ciclu bugetar. Acum pregătim alte proiecte transfrontaliere“, îşi face planuri specialistul, adăugând că dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere la UE, devenind ţară asociată, sume şi mai mari de bani vor fi alocate proiectelor de dezvoltare.
O altă problemă, în viziunea tânărului de la Constanţa, e că foarte puţine primării de la noi „n-ar putea duce“ asemenea proiecte, din punctul de vedere al banilor disponibili în bugetele lor. „În Moldova absolut totul este centralizat, aşa se distribuie banii către primării. Or, în cazul proiectelor europene, trebuie să oferi nişte garanţii, să ai nişte lichidităţi. Cam 11% din b