Liviu Mircea este un adevarat globetrotter. A plecat din Romania in 1990, iar pana anul acesta, cand a revenit, a adunat amintiri si experiente din Ungaria, Elvetia, Italia, Franta, Belgia, Irlanda sau China. Dar clujeanul care i-a invatat pe chinezi cum sa faca afaceri a fost "invins" de statul roman.
Revolutia l-a prins la Targu-Mures, iar escaladarea conflictului dintre romani si maghiari l-a convins ca viitorul este legat de Occident. A ajuns in Ungaria, tara de origine a primei sale sotii; a dus-o bine aici cativa ani, insa divortul i-a schimbat planurile. A plecat si mai spre vest, in Italia, Elvetia, Franta, Belgia, dupa care a ajuns in Irlanda. De aici, destinul l-a purtat spre indepartata China, scrie citynews.ro.
Aici, a predat cursuri de engleza generala, apoi de engleza pentru afaceri. La Universitatea din Qingdao, cu 40 de mii de studenti, a predat marketing si stiinta comunicarii interculturale in afaceri si pregatea personalul marilor corporatii chinezesti in domeniul vanzarilor si al marketingului.
Impreuna cu niste prieteni, a infiintat o asociatie si a aplicat cu un proiect de mediu pentru accesarea de fonduri europene. "Este vorba despre un proiect in care am cuprins reteaua hidrografica din toate judetele. Avem numeroase cursuri repezi de apa care ar putea fi valorificate foarte usor prin niste investitii bine tintite. Am obtine energie, am asigura necesarul de apa in zonele rurale unde oamenii inca au fantani in curti, am rezolva si problema irigatiilor si, pe deasupra, am oferi o solutie si la marea problema a inundatiilor", explica acesta, pe scurt, punctele importante prevazute in proiect.
Cu dosarul in mana, s-a dus la Bucuresti, la biroul Mariei Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri. Cum aceasta nu era acolo, a discutat cu un consilier de proiecte, care, entuziasmat de proiectul propus, i-a pro