Premierul irakian, Nouri al-Maliki, care va vizita pestre trei zile Washingtonul, intenționează să ceară sprijin împotriva atacurilor al-Qaeda.
La doi ani dupa retragerea fortelor americane, Irakul este confruntat cu o serioasa criza in materie de securitate. Cum reactioneaza Washingtonul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Un afiliat Al-Qaeda lanseaza atac dupa atac si cifra mortilor este la nivelul cel mai ridicat din 2008 incoace. Doar ieri, noua automobile capcana au explodat la Bagdad. Aceasta campanie singeroasa a anulat practic progresele realizate pina acum, in acest an pierzindu-si viata, in atentate peste 5,300 de irakieni.
Atacurile de ieri s-au produs cu numai trei zile inainte de vizita la Washington a premierului irakian, Nouri al-Maliki. Pe agenda acestuia este si cererea ca Washingtonul sa acorde mai mult sprijin impotriva afiliatului Al-Qaeda, care actioneaza in prezent si in Siria. Luna aceasta peste 600 de persoane si-au pierdut viata in atentate in Irak, dupa ce in septembrie numarul ajunsese la 880.
Organizatia care se face in cea mai mare masura, dar nu in exclusivitate, vinovata este Statul Islamic al Irakului si Siriei, cunoscuta sub denumirea de ISIS, un afiliat Al-Qaeda. Gruparea incearca sa subminizeze statul irakian prin atentate si atacuri impotriva fortelor de securitate. ISIS a atacat de asemenea si citeva inchisori, eliberind militanti pe care fortele americane si irakiene ii capturasera cu greu.
La un moment dat se crease impresia ca Irakul poate fi stabilizat. Dupa oribilul razboi inter-etnic din 2006 si 2007, Statele Unite au intarit prezenta militara si au inceput sa incorporeze in armata irakiana forte sunni, cu misiunea de a lupta impotriva Al-Qaeda. Cind fortele americane au fost retrase in 2011, gruparile militante bateau in retragere si numarul