Toate alimentele crude și semințele încolțite reprezintă cea mai sănătoasă variantă de hrană din tot ceea ce ne înconjoară.
Alimentele crude sunt pline de enzime care încurajează viața, de vitamine active, de minerale, de proteine și de alte microsubstanțe nutritive. Prin fierberea, înăbușirea, coacerea, călirea, prăjirea în ulei sau la grătar, pasteurizarea sau conservarea alimentelor, substanțele nutritive sunt degradate, iar enzimele sunt distruse integral; practic, toate proprietățile care mențin sănătatea dispar. Gătirea nu le sporește deloc alimentelor valoarea nutritivă. Temperatura ridicată face ca 85% dintre substanțele nutritive să devină indisponibile și distruge în totalitate enzimele.
Distrugerea enzimelor
Prin gătirea hranei, enzimele sunt distruse în întregime. Studiile au arătat că atunci când alimentele sunt încălzite la o temperatură de peste 42°C timp de aproximativ 20 de minute, toate enzimele din hrana respectivă sunt distruse complet și definitiv.
Pierderea proteinelor
Procesul de preparare a alimentelor nu distruge numai enzimele, ci și proteinele. Cele mai multe proteine sunt distruse sau transformate în variante greu de digerat. Studiile finanțate de Departamentul de Agricultură al S.U.A. au ajuns la concluzia că gătirea alimentelor la 205°C (temperatura medie la care se pregătește carnea) a generat o scădere însemnată (de patru până la 30 de ori) a proteinelor solubile din bucățile de carne analizate. Mulți dintre noi consideră carnea principala sursă de proteine, dar adevărul este că probabil beneficiem de o cantitate foarte mică din acele proteine, ca urmare a temperaturii ridicate la care este preparată.
Pierderea vitaminelor
Ca și cum pierderea enzimelor și a proteinelor nu ar fi suficientă, în procesul de gătire sunt afectate și vitaminele. Deși temperatura ridicată nu distruge toate vitam