Rectificarea bugetara operata de Guvern va fi de pana in 3 miliarde de lei si va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB. Aceasta diferenta este acceptata de catre expertii FMI doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca sunt vizate in principal fondurile necheltuite asupra carora autoritatile trebuie sa faca in aceasta saptamana o statistica. Sursele citate au precizat ca rectificarea bugetara pregatita de Guvern se situeaza in marja inferioara a 3 miliarde de lei, dar peste 2,5 miliarde de lei.
In aceasta saptamana autoritatile centrale trebuie sa realizeze o statistica a fondurilor care nu au fost cheltuite, urmand ca rectificarea sa vizeze in primul rand aceasta zona , au mai precizat sursele citate.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%. Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%. Rectificarea bugetara operata de Guvern va fi de pana in 3 miliarde de lei si