După ce FMI a aprobat măsura propusă de Guvern de reducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine şi pe întreg lanţul de producţie, jucătorii din industria cărnii şi producătorii din agricultura ecologică cer extinderea acesteia şi în sectoarele în care activează.
Firmele din industria cărnii derulează afaceri de 1,7 miliarde de euro. Însă profiturile celor care lucrează după litera legii sunt ştirbite de evazionişti. Evaziunea fiscală se ridică la 40% din valoarea acestei pieţe. În aceste condiţii, reprezentanţii companiilor de profil au cerut reducerea TVA pe întreg lanţul de producţie.
Însă, Guvernul aşteaptă întâi să evalueze anul viitor impactul pe care l-a avut reducerea TVA la pâine în industria de morărit şi panificaţie, pentru a decide ulterior dacă măsuri similare vor fi aplicate şi în alte domenii. Primul pe listă este industria cărnii.
Ilie Van, preşedintele patronatului din industria cărnii de pasăre, este de părere că această măsură nu ar mai trebui amânată deoarece ar fi o adevărată gură de oxigen, în condiţiile în care producătorii trebuie să facă faţă şi firmelor care lucrează la negru, şi reducerii consumului.
De asemenea, şi producătorii ecologici vor ca Guvernul să le dea o mână de ajutor, prin reducerea fiscalităţii.
"Am solicitat premierului, Ministerului Agriculturii şi celui de Finanţe ca alimentele de bază certificate bio şi anume carnea, laptele, produse lactate, ouăle, pâinea, legumele şi fructele să aibă TVA zero deoarece am demonstrat deja că, dacă materia primă bio din România este procesată şi distribuită corect în magazinele din România, cel puţin la vegetale, preţul produselor nu are voie să depăşească 10% faţă de preţul unui produs similar obţinut în agricultura convenţională", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică