Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porții Sărutului, răspunde acuzaţiilor venite din partea autorităţilor locale şi a Institutului Naţional al Patrimoniului (INP). Dănilă spune că proiectul său a fost modificat fără să i se spună şi că cele două intervenţii, prima, de spălare cu pompa de presiune, şi a doua, de restaurare, au dus la îngălbenirea operei. Clarificările vin după ce săptămâna trecută a fost un adevărat scandal privind recepţia lucrării. În final, recepţia a fost făcută ilegal, în absenţa proiectantului. Mai mult, Dorin Dănilă s-a ales cu o plângere penală deoarece a criticat felul în care monumentele din Târgu Jiu sunt restaurate. Referitor la comisia UNESCO anunţată de Victor Ponta, Dănilă crede că specialiştii vor fi de acord cu el.
Dorin Dănilă a declarat că nu este un conflict personal sau politic, dar ca restaurator singurul său interes este de a prezerva monumentele istorice în condiţii bune. „Refuzul meu de a semna procesul verbal de recepție a lucrărilor a fost legat de o serie întreagă de probleme pe care le-am constatat în relația proiectant - executant – diriginte de șantier. Aceasta relație practic nu a existat pe parcursul lucrărilor, întrucât nu am fost convocat, conform legii, la începerea și derularea acestei lucrări“, a spus Dănilă.
El a comentat şi anunţul premierului Victor Ponta de a aduce o comisie de specialişti internaţionali pentru a verifica lucrările. „Dacă într-adevăr se va hotărî formarea unei comisii internaționale de experți, cu atât mai bine; există deja o opinie formulată din partea unui expert UNESCO, care confirmă spusele mele privind daunele generate de tehnica de spălare cu apă“, a declarat Dănilă.
Modificări fără ştiinţa proiectantului
Primarul Florin Cârciumaru a declarat la un moment dat că lucrările de la Poarta Sărutului nu au fost făcute după proiectul lui Dănilă şi că