Dovleacul, dincolo de gustul minunat şi de aroma miresmată pe care le are, poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriţionale. Coaja groasă şi de culoare galben-portocalie este principalul indiciu al cantităţii mari de antioxidanţi şi beta-caroten pe care le conţine.
Dovleacul a început să fie folosit încă de acum câteva milenii drept remediu împotriva unor afecţiuni precum abcesul pulmonar, bronsectazia şi dependenţa de opiu.
Conţinutul bogat de vitamina A previne cancerul - Pulpa de dovleac conţine vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca şi celelalte substanţe, are rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esenţial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei şi oferă organismului o protecţie antioxidantă extraordinară.
Beta-carotenul reglează glicemia - Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.
Seminţele de dovleac, sursă de sănătate la îndemână - Seminţele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Astfel, seminţele de dovleac ajută la eliminarea pariziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge, stimulează activitatea rinichilor şi reglează colesterolul. Seminţele de dovleac sunt de mare ajutor şi în tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei în plăci sau alte boli de acest gen, greu vindecabile.
Alte beneficii curative ale dovleacului - Dovleacul încetineşte procesul de îmbătrânire şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, datorită conţinutului mare de antioxidanţi. Poţi apela l