Originară din Asia, rubarba este o legumă cu gust acrişor, folosită în preparatele culinare, dar şi în medicină, deoarece aduce o serie de beneficii organismului.
Este cultivată şi foarte apreciată în China şi Siberia, iar la noi se cultivă mai mult în zona Ardealului, unde a fost adusă din Germania încă din secolul al XVIII-lea.
Puţine calorii şi o mulţime de proprietăţi
Foarte săracă în calorii, doar 16 kcal/100 grame, dar foarte bogată în fosfor, potasiu, fier, magneziu, zinc şi foarte multă vitamina C, din rubarbă se folosesc peţiolurile şi rizomii, dar numai de la plantele care au cel puţin opt ani de vegetaţie. Potrivit specialiştilor, rubarba are acţiune astringentă, de aceea este benefică în cazul deranjamentelor stomacale cauzate de prezenţa unor substanţe iritante în intestine. Rubarba este un tonic de excepţie şi un purgativ natural foarte bun, fiind recomandată în cazurile de constipaţie, în tratarea cancerului, a bronşitei cronice, a infecţiilor, cât şi pentru îmbunătăţirea digestiei. Această plantă poate fi consumată atât în stare naturală, cât şi sub formă de ceai, capsule sau tinctură.
„Medicament” antitumoral
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în compoziţia rubarbei se găsesc anumite substanţe ce au un rol deosebit în tratarea cancerului. S-a demonstrat că polifenolii din rubarbă sunt substanţele ce luptă împotriva tumorilor maligne şi previn în acelaşi timp formarea celulelor canceroase.
Tratează infecţiile
Cercetătorii chinezi au demonstrat faptul că pacienţii care consumă tulpini proaspete de rubarbă în fiecare zi, timp de două săptămâni, după ce au suferit un accident vascular cerebral se refac mult mai repede. Mai mult, rubarba întăreşte sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor.
Combate indigestia
În doze mici, ruba