În prag de iarnă, Prefectura Bihor şi Primăria Oradea se ceartă pe regulamentul de termoficare adoptat în vară de Consiliul Local.
În vreme ce municipalitatea vrea să instituie zone unitare de încălzire în care să asigure monopolul sistemului centralizat de termoficare şi să interzică debranşările de la reţea, Prefectura, care verifică legalitatea actelor administrative, cere elaborarea unor norme care să încurajeze concurenţa şi să dea orădenilor posibilitatea de a renunţa la serviciile Electrocentrale. "Nu este normal ca dacă vrei să îţi închizi încălzirea într-o cameră să nu poţi s-o faci", spune prefectul Claudiu Pop.
La refăcut!
Instituţia Prefectului a analizat regulamentul de termoficare al Oradiei adoptat de Consiliul Local în şedinţa din luna iulie şi l-a dat la refăcut. Actul normativ, adică Hotărârea de Consiliu Local nr. 518/2013, a fost respins de juriştii Prefecturii la pachet cu studiul privind stabilirea zonelor de încălzire aprobat printr-o decizie anterioară a "parlamentului" orădean, HCL 517/2013.
Prefectul Claudiu Pop a luat această hotărâre ca urmare a reclamaţiilor depuse de locuitori ai oraşului. "Au fost zeci de petiţii de la cetăţeni din tot arealul geografic al oraşului", spune Pop.
"Orădenii îşi vor pierde casele!"
Prefectul îşi întemeiază poziţia pe avizul dat pe marginea celor două hotărâri de Consiliul Concurenţei, instituţia care protejează competiţia economică în scopul promovării intereselor consumatorilor. "Documentul e lămuritor. Consiliul Concurenţei dă avizul pe cele două hotărâri, dar cere cinci pagini de modificări", spune Pop. Dincolo de observaţiile de formă, Prefectura şi Consiliul Concurenţei reproşează Consiliului Local instituirea monopolului sistemului centralizat de termoficare în zona unitară A, adică peste tot unde există reţele ale societăţii Termoficare, şi interdicţia debranşării