* Tranşa mică suprasubscrisă de aproape trei ori, până ieri
* Nicolae Gherguş: "O companie bună poate fi vândută şi în Somalia"
Micii investitori au pus la bătaie 177 milioane de euro pentru subscrierile din oferta Romgaz, reuşind, până ieri, o depăşire de aproape trei ori a segmentului care le era dedicat.
După cum s-au bulucit să cumpere Romgaz, investitorii individuali parcă au vrut să îl contrazică pe Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energie, care a spus că Romgaz trebuie vândut şi prin GDR-uri (global depository receipts) la Londra pentru că, în România, nu sunt disponibili atâţia bani.
Pe tranşa mică au fost plasate ordine de 24.634.900 titluri (177 milioane de euro) până ieri, în jurul orei 18, în ultima zi în care micii investitori au beneficiat de discount de 5% faţă de instituţionali.
Dintre acestea, 21.498.700 unităţi au fost destinate segmentului care oferă discount, în 7.550 de ordine, şi 3.136.200 titluri pe segmentul fără discount, prin 152 de ordine, potrivit brokerilor.
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, spune într-un articol transmis Ziarului "BURSA", că, în întâlnirile sale, investitorii instituţionali cu care a discutat nu şi-au exprimat preferinţa pentru GDR-uri, ci din contră.
Mihai Chişu, Sales & Trading la Swiss Capital, ne-a declarat că "în esenţă, piaţa noastră de capital poate dispune de rezerve de bani, care probabil nu au fost apreciate la justa valoare".
Atât oferta Nuclearelectrica, cât şi cea de la Romgaz, dovedesc, în opinia domnului Chişu că se pot strânge mai mulţi bani pentru piaţa de capital. Sursa acestora ar putea fi piaţa bancară, dacă este vorba despre oferte ale unor companii bune, mai ales în condiţiile în care randamentele bancare sunt "insignifiante" şi multă lume ar putea fi interesată să îşi plaseze