Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene i-a reunit la Bucureşti pe primarii oraşelor riverane interesate direct în promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Oficialii europeni au discutat despre transformarea zonei Dunării într-o macroregiune cu mare potenţial de dezvoltare. De la reuniune nu a lipsit primarul general Sorin Oprescu, care a vorbit depre importanţa racordării Bucureştiului la Dunăre, problemă esenţială pentru dezvoltarea Capitalei.
“Acest canal permite legătura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei”, a afirmat edilul-şef al Capitalei.
Primarul oraşului Ulm (Germania), Ivo Gonner, apreciază bazinul Dunării drept “noua Europă” care are un potenţial de dezvoltare apreciabil, de aceea este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice. Reuniunea a precedat cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care are loc la începutul acestei săptămâni în Capitală, la care participă miniştri şi comisari europeni.
Temă de campanie electorală
Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România şi Austria. Ea a fost adoptată de Consiliul European în iunie 2011, ca strategie macroregională a Uniunii Europene. În acest context, Bucureştiul are multe oportunităţi de atragere a fondurilor structurale. Transformarea Capitalei în port a surescitat interes mai ales în apropierea alegerilor locale. Pe lângă cifre, tot mai mari de la an la an, şi datele tehnice s-au modificat. Dacă proiectul iniţial prevedea o lungime a canalului de 73 km, o lăţime de 80 m, Anca Boagiu avansa cifra de 104 km de lucrări de i