Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un nou ceas în interiorul ţesuturilor umane, cel mai precis, de altfel, pentru evaluarea modului în care îmbătrâneşte fiecare organ în parte.
Cu toţii îmbătrânim, dar lumea ştiinţifică nu poate explica încă sigur de ce. Specialiştii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au descoperit un ceas biologic încorporat în genomul nostru care ar putea face lumină în problema îmbătrânirii organismului şi, de asemenea, ar putea ajuta la găsirea unei căi de încetinire a procesului.
Ceasul epigenetic, aşa au numit cercetătorii americani noua metodă pe care au descoperit-o pentru identificarea vârstei biologice a fiecărui ţesut din corpul uman în parte.
Oamenii de ştiinţă de la UCLA, coordonaţi de profesorul de genetică umană Steve Horvath, au analizat peste 8.000 de mostre de ţesuturi şi au identificat 355 de markeri ADN de la 51 de tipuri de celule şi ţesuturi (inclusiv inimă, plămâni, creier, ficat, cartilaj şi rinichi) care se modifică de-a lungul vieţii – încă de dinainte să ne naştem şi până la bătrâneţe.
Toate acestea formează un tipar pe care prof. Horvath l-a folosit pentru a crea un model statistic. Rezultatul este „primul evaluator precis al vârstei biologice valabil pentru majoritatea ţesuturilor şi tipurilor de celule“, spune specialistul. El a dezvoltat şi un softwarepe care l-a prezentat apoi tuturor colegilor din domeniu.De ce este cancerul de sân cel mai întâlnit tip de cancer la femei
„Ţesutul sănătos al sânilor este cu aproximativ doi-trei ani mai «bătrân» decât restul corpului unei femei. Iar dacă o femeie a dezvoltat deja cancer de sân, ţesutul sănătos care înconjoară tumoarea este cu 12 ani mai în vârstă, în medie, decât restul corpului“, potrivit prof. Horvath. Rezultatele ar putea explica de ce cancerul de sân este cea mai comună boală oncologică în rândul femeilor