De mai mulţi ani se constată scurgeri de bani în sistemul sanitar, cauzate de prescrierea şi decontarea unor medicamente, în ciuda softului de milioane de euro pe care îl foloseşte CNAS, care are scopul precis de a preveni fraudele sau erorile din sistem.
Cea mai nouă neregulă constatată, dar care nu este prima de acest gen, este aceea că pensionarii cu venituri mari decât plafonul stabilit prin lege au beneficiat de medicamente compensate cu 90%.
Dacă în anii precedenţi, pensionarii în cauză primeau prin poştă plicul cu obligaţia de a achita prejudiciul produs, anul acesta, în urma controalelor Curţii de Conturi, anul acesta s-a creat un precedent nefavorabil pentru medicii de familie. Astfel, la începutul acestui an, zeci de medici de familie din judeţul Bacău s-au trezit că trebuie să scoată bani din buzunar şi să plătească medicamentele primite de pensionari, care au declarat pe proprie răspundere că nu au venituri mai mari de 700 de lei pe lună şi au primit medicamente compensate cu 90%.
Astfel, din cei 292 medici de familie din judeţ, 92 au fost nevoiţi să plătească medicamentele luate de pensionari, suma fiind de peste 6.000 de lei.
Pentru că baza de date a softului de milioane de euro al CNAS, SIUI, nu este corelată cu baza de date a ANAF, ne putem da seama că neregulile descoperite la controalele sporadice ale Curţii de Conturi sunt o picătură într-un ocean.
Potrivit legii, asiguraţii care au pensii mai mici de 700 de lei beneficiază de medicamente compensate în proporţie de 90% de la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).
Acum, episodul de la Bacău s-a repetat, iar medicii de familie, scandalizaţi, au transmis Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că ei nu pot verifica veniturile pacienţilor, pentru că medicii nu au şi nici nu îşi doresc atribuţii în domeniul fiscalizării.
@N